СОВРЕМЕННЫЕ ТЕНДЕНЦИИ РАЗВИТИЯ ИНДУСТРИИ ФУНКЦИОНАЛЬНЫХ ПРОДУКТОВ ПИТАНИЯ В РЕСПУБЛИКЕ КАЗАХСТАН И ЗА РУБЕЖОМ

Авторы

  • Шолпан Байжанова Южно-Казахстанский университет им. М. Ауэзова
  • Зульфия Конарбаева Южно-Казахстанский университет им. М.Ауэзова
  • Жанат Калдыбекова Южно-Казахстанский университет им. М.Ауэзова

DOI:

https://doi.org/10.37884/4-2023/29

Ключевые слова:

питание, продовольственная база, функциональные продукты питания, пищевые добавки, питательные вещества

Биография автора

Шолпан Байжанова , Южно-Казахстанский университет им. М. Ауэзова

Байжанова Шолпан Байжановна – докторант кафедры «Технология и безопасность продовольственных продуктов» Южно-Казахстанского университета им.М.Ауэзова, Республика Казахстан, 160012, г. Шымкент , проспект Тауке хана 5,  e-mail: bshb86@mail.ru

Аннотация

Современный этап развития человеческого общества характеризуется с одной стороны выдающимися достижениями науки, техники и технологии, а с другой – резким ухудшением экологической ситуации в мире, возрастанием нервно-эмоциональных нагрузок, постоянным дефицитом времени, ростом информации, изменениями характера и ритма жизни и питания. В настоящее время очевидно, что образ питания является важнейшим фактором, влияющим на здоровье человека, его работоспособность, умение противостоять всем видам внешних воздействий и, в конечном итоге, определяющим продолжительность и качество жизни.

Анализ исследованных  данных  позволил  сделать  вывод  о  том,  что функциональные  продукты  питания  играют  важную  роль  в  концепции здорового  питания.  Ожидается, что растущий спрос на пищевые и обогащающие пищевые добавки будет стимулировать рост рынка. 

Показаны результаты анализа зарегистрированных специализированных пищевых продуктов по странам производителям.  Лидирующими странами по поставкам являются Япония, США, Россия и Германия. Определена доля отечественных продуктов,которая позволила установить, какие формы преобладают в структуре ассортимента специализированных пищевых продуктов в нашей республике.

Библиографические ссылки

Berestova, A.V. The basis of functional nutrition: textbook / A.V. Berestova. - Orenburg: OGU, 2021. - 167 p.

Karpova, G.V. General principles of functional food and methods of research on properties of raw materials of food [Text]: textbook for students studying in programs of higher professional education in the direction of preparation 260800 Technology of production and organization of public food / G.V. Karpova, M.A. Studiannikova; Master of Education and Science, Ros. Federation, Feder. Mr. budget. education. institution of higher education prof. education "Orenburg State University". Ch. 2: - Orenburg : University, 2020, 135 p.

Technology of functional food products: textbook for middle professional education / L. V. Donchenko [and others]; under the general editorship of L. V. Donchenko. — 2nd ed., ex. and the ball. — Moscow: Izdatelstvo Yurayt, 2022.-166p.

Dolmatova, I. A. Product of functional purpose in population nutrition / I. A. Dolmatova, S. Sh. Latypova. - A young student. - 2016. - No. 7 (111). - PP. 63-65.

Baturin A. K., Mendelsohn G. I. Food and health: problems XXI [Text] // Food industry. - 2020. - No. 5. - PP. 105–107.

A.M. Kopelev Harmlessness of food products. - M.: Agropromizdat, 2016. - 287 p.

Functional food products// Material from the free Russian encyclopedia "Tradition". URL: http://traditio.ru/

Pozdnyakovsky V.M. Hygienic principles of nutrition, safety and expertise of food products: textbook for universities. - Novosibirsk: Izd-vo novosib. University, 2019 - 432 p.

Prudnikov, V.M. Hygienic requirements for safety and nutritional value of food products. - M.: INFRA-M, 2022. - 207 p.

Shvanskaya, I.A. Prospective directions for the creation of functional products based on vegetable raw materials: Nauch. analyte. overview/ I.A. Shvanskaya.-M.: FGBNU "Rosinformagrotech", 2022, 184p.

Veretnova O. Yu. Possibilities of using non-traditional vegetable raw materials in the production of functional food products // Vestnik KrasGAU. - 2015. - No. 6. - S. 154-158.

Bobreneva, Irina Approaches to creating functional food products / Irina Bobreneva. - M.: LAP Lambert Academic Publishing, 2019. – 484p.

Ambrozevic, E. G. Features of European and Eastern approaches to ingredients for healthy food products / E. G. Ambrozevic // Food ingredients, raw materials and additives. — 2020. — No. 1. — PP 31-35.

Functional food market - growth, trends and forecast (2023-2028) https://www.mordorintelligence.com/ru/industry-reports/global-functional-food-market,2022,158p.

S. SalminenC., Bouley,, M.-C. Boutron Functional food science and gastrointestinal physiology and function British Journal of Nutrition, Volume 80, Issue S1, 2017, pp. S147 to S171.

Karpova, G. V. The general principle of functional nutrition and methods of researching the properties of raw food products. Part 1 / G.V. Karpova. - M.: Bibcom, 2016. - 695 c.

Karpova, G. V. The general principle of functional nutrition and methods of researching the properties of raw food products. Part 2 / G.V. Karpova. - M.: Bibcom, 2020. – PP 264 - 890 .

Nepovinnykh, N.V. Food fibers: functional and technological properties and application in technologies of food products based on whey. Monograph / N.V. Nepovinnykh. - M.: INFRA-M, 2019. - 641 p.

Nikolaev, O. A. Genesis and development of the market of functional food products / O.A. Nikolaev. - M.: Synergy, 2019. – 741p.

Functional nutrition ¾ the general problem of the "healthy lifestyle" of the population of the Eurasian state: scientific articles X of the Eurasian scientific forum: collection / General. science ed.; foreword: M.Yu. Spirina, G.V. Alekseev. - St. Petersburg: University under MPA EurAsEC, 2019. - 189 p.

Vitashevskaya V. Yu. Brief overview of the Russian market of functional (enriched) products / V. Yu. Vitashevskaya // RUSSIAN FOODS&DRINKS MARKET MAGAZINE. — 2018. — No. 2. — PP. 61-65.

Technology of functional food products: учеб. allowance for universities / under the municipality. ed. L. V. Donchenko. — 2nd ed., ex. and the ball. — M. : Izdatelstvo Yurayt, 2018. — 176 p. — (Series: University of Russia).

Rozhina N. V. Development of production of functional food products / N. V. Rozhina. URL: http://www.milkbrunch.ru/publ/view/270.htrnl.

Shenderov B. A. Status and perspectives of the development of functional nutrition in Russia / B. A. Shenderov // Gastroportal Segodnya. -2019. - No. 9.- PP. 24-28.

Vitashevskaya V. Yu. Brief overview of the Russian market of functional (enriched) products / V. Yu. Vitashevskaya // RUSSIAN FOODS&DRINKS MARKET MAGAZINE. - 2014.-No. 2. - PP. 61-65.

Basis of state policy in the area of healthy nutrition of the Russian Federation for the period until 2020: Government Decree of the Russian Federation No. 1873 dated October 25, 2010.

Norms of physiological needs in energy and food substances for different groups of the population of the Russian Federation: methodical recommendations. MR 2.3.1.2432-08 - Moscow: Ministry of Health of the Russian Federation. - 2018. - 41 p.

Gosudarstenna programa razvitiya za zvezdahannosti Respublika Kazakhstan na 2020 - 2025 gody. Utverzhdena postonalieniem Pravitelstava Respublika Kazakhstan ot "26" December 2019 goda No. 982, Astana.2019-79p

A.Sh. Iklasova, Z.B. Sakipova, E.N. Bekbolatova, D.B. Zaurenbekova Analysis of the Kazakh market of specialized food products with pectin content Vestnik KazNMU, 2019, No. 1, PP. 469-472.

Shirotskaya A.S. State regulation of investment attractiveness of agricultural industry in the Republic of Kazakhstan // Economic review. 2020. No. 3 (4). PP. 36-43.

Загрузки

Опубликован

06.12.2023

Как цитировать

Байжанова , Ш. ., Конарбаева , . З. ., & Калдыбекова , Ж. . (2023). СОВРЕМЕННЫЕ ТЕНДЕНЦИИ РАЗВИТИЯ ИНДУСТРИИ ФУНКЦИОНАЛЬНЫХ ПРОДУКТОВ ПИТАНИЯ В РЕСПУБЛИКЕ КАЗАХСТАН И ЗА РУБЕЖОМ. Izdenister Natigeler, (4 (100), 268–277. https://doi.org/10.37884/4-2023/29

Выпуск

Раздел

ЭКОНОМИКА АГРОПРОМЫШЛЕННОГО КОМПЛЕКСА